Kommunens webbplatser

Månadsbrev från näringslivschefen Fredrik Lindblad: Energi med oss in i maj

Nu närmar sig maj och sommaren med stormsteg och jag känner mig fylld med energi och framtidstro efter alla de företagsbesök som har genomförts de senaste två veckorna.

Publiceringsdatum15-april-2021

Något annat som gör mig glad är att det snart är dags för nya samtal i Morgonsoffan igen. Den 26 maj hoppas jag att ni är med under vår livesändning när vi ska prata sommarstugor på Mars och hur regionen kan bli hållbarhetens Silicon Valley. Det är så inspirerande att få skapa denna nya plattform för möten tillsammans med er alla och i framtiden hoppas jag att vi kan ses fysiskt för att på bästa sätt kombinera det fysiska mötet med digitala sändningar. Men, fram tills dess levererar vi morgoninspirationen genom en livesändning.

Företagsbesök för bra företagsklimat

Dialog och kontakt mellan näringsliv och politiker är viktigt i arbetet för ett gott företagsklimat. Under två intensiva veckor, två gånger om året, genomför vi företagsbesök med hela kommunstyrelsen och april 2021 var inget undantag till detta. Bra koordinering och stort engagemang från alla parter. Besöken blev i år digitala men trots det har jag upplevt bra och konstruktiva diskussioner om året som varit och många positiva inspel om framtiden.

Under april fick vi resultatet från Sveriges Kommuner och Regioners undersökning kopplat till myndighetsutövning. Växjö kommuns övergripande omdöme från näringslivet har förflyttats från 73 till 72 i NKI. Vi tittar givetvis på detta resultat och har med det som underlag i vårt långsiktiga arbete. Inom kort och när smittläget tillåter kommer vi initiera dialogmöten. Detta är möten hos företag där vi på plats kommer att ha med oss handläggare från kommunen. Vi har även tillsatt en intern funktion för att arbeta med utveckling och kvalitetssäkring i vårt arbete. Det här är långsiktiga aktiviteter för att alltid arbeta mot kontinuerlig förbättring och en fortsatt hög servicenivå till näringslivet.

I övrigt har jag i april även fått öva upp mina kunskaper från sandlådan när jag fick äran att vara med vid första spadtaget för Bauhaus etablering på Norremark. En stor etablering som kommer resultera i runt 150 nya arbetstillfällen. Välkomna till Norremark och Växjö och välkomna säger vi även till 3stepIT som jag fick äran att hälsa välkomna tidigare i april.

Morgonsoffan 26 maj

Några avslutande ord om Morgonsoffan för den som är nyfiken. Bennie Forss, grundare och vd av Zenta kommer berätta för oss om den potentiella framtid där han flyttar sitt boende på jorden till sin sommarstuga på mars och vilken teknik som behövs för att genomföra detta. Genom innovationer kommer vi möta framtiden och Bennie har många spännande tankar om hur alla kan ha ett innovativt arbetssätt oavsett bakgrund. Vi kommer också ha med Sandra Ruuda från Företagsfabriken för ett djupdyk i inkubationsprocesser och tillväxtprogram för företag. När det gäller attraktionskraft så kommer det bli inspirerande att lyssna på och samtala med professor Johan Bergh om hållbarhetens Silicon Valley. Ska bli så kul att få träffa er alla i slutet av maj och prata innovation.

Fredrik Lindblad, näringslivschef
Uppdaterad: 03-maj-2021