Kommunens webbplatser

Besöksnäringen i sommar: "Folk har hyrt cyklar som aldrig förr"

Sommaren 2021 har levererat. Både vad gäller antalet utländska turister men även vad gäller utbudet av upplevelser och aktiviteter.

Publiceringsdatum30-augusti-2021

- Det är väldigt roligt att fler och fler upptäcker Växjö kommun. Både besökare från övriga Sverige men även vi som bor här har upptäckt att vi har mycket att erbjuda. Även våra utländska besökare börjar hitta tillbaka till oss, säger Henrik Cajnerud, ansvarig för utvecklingen av besöksnäringen inom Växjö kommun.

I Växjö kommun är det aldrig långt till en ny upplevelse eller ett nytt äventyr. En pulserande stadskärna med ett rikt kulturliv, områden med många naturreservat med mängder av möjligheter att cykla, löpa, eller vandra. Gastronomiska upptäckter i staden och flera utflyktsmål vid de 250 olika sjöarna i kommunen. Besöksnäringen i länet har varit stark i sommar vilket är glädjande för många.

- Alla de företag som jobbar inom besöksnäringen och alla deras anställda har gjort ett fantastiskt jobb. Med tanke på hur pandemin påverkat är det verkligen så välförtjänt och så väl förunnat att besöksnäringen har ökat i hela vårt län. Vi har så mycket att erbjuda, säger Henrik.

Oskar Wijk på Destination Småland instämmer.

- Framförallt är det antalet svenska besökare som har ökat, men även de tyska, holländska och danska kom i viss utsträckning tillbaka i sommar. Och precis som förra året har olika utomhusaktiviteter varit väldigt eftertraktade. Men trots en positiv sommar får vi inte tro att krisen för våra företagare och entreprenörer är över. Vi ser flera utmaningar med eftersläpande skatter, personalbrist och en osäkerhet kring konferensmarknaden.

Fyra företagare som finns i anslutning till Växjö runt säger så här om sommaren

Johan Sundh, Rent a bike.

”Sommaren har varit mycket bra. Vi har haft ett enormt tryck. Folk har hyrt cyklar som aldrig förr. Både för att cykla färdiga rundor som till exempel Växjö Runt, Åsnen Runt och Sydostleden men också mycket för att cykla ute i naturen eller på utmanande stigar”

Jessica Steen, Teleborg slott

” Sommaren har varit väldigt bra för oss. Vi har haft ovanligt många hotellgäster, främst från södra Sverige och inte så mycket internationella gäster. Vi märker av att många semestrar i Sverige även i år och vill uppleva unika hotell. Den historiska miljön och känslan av sagoslott har verkligen lockat många gäster i alla åldrar! Gästerna har varit ännu mer intresserade av slottets historia och hur vi arbetar idag jämfört med tidigare år. Även restaurangen har varit populär men många sällskap alla dagar, även veckodagarna har varit mycket bokat. Det har varit både hotellgäster som valt att äta i vår restaurang och middagsgäster från Växjö med omnejd. Vi hade en bra sommar även förra året men liksom då har denna sommar slagit rekord i antal bokningar, vilket är jätteroligt.”

Per-Ove Rosenqvist, Ryttmästaregården

”Vi har haft en bra sommar, och vi har noterat ett ökat antal besökare både från svenska och utländska turister jämfört med sommaren 2020 vilket är ett glädjande tecken på att Covid-19 restriktionerna nu har lättat. Nytt för oss i år var några livespelningar som blev väldigt uppskattade som blev möjliga när restriktionerna lättade i juli, så nästa år kommer vi satsa ännu mer på olika event med allt från rockkvällar, musik quiz, trubaduraftnar till mer familjevänliga event som riktar sig till barnfamiljer”.

Joakim Rodin, Villa Gransholm

”Vi har haft fullbokat sedan midsommar vilket är bättre än förra året. Bland annat har vi haft danskar, tyskar, holländare och fransmän här och anledningen att det varit så många beror på att vi har flera utländska agenter och resebyråer som hjälper oss att synas i rätt kanaler. Sedan var det kul att Lottie Knutsson besökte oss och delade sina upplevelser på sociala medier. Det ger ju ringar på vattnet.”

Uppdaterad: 09-februari-2022