Kommunens webbplatser

Näringslivschefens månadsbrev om utmärkelser, framtiden och den hållbara staden

Stort grattis till Mattias Söderqvist och Christer Hagberg. Att få vara med och dela ut utmärkelsen Årets Företagare tillsammans med Företagarna Växjö ligger i toppen bland uppdrag som ger energi. Överraskade pristagare som välförtjänt fått utmärkelsen för sitt ledarskap på Alutrade.

Publiceringsdatum30-augusti-2021

Ur ett ledarskapsperspektiv är det inspirerande att lyssna till hur Mattias och Christer ser på sin personal där alla är en del av helheten. Kanske är det just det som legat bakom Alutrades framgång? Det är det i alla fall enligt pristagarna själva. Det ska bli kul att se vad nästa kapitel i Alutrades historia blir.

Möt framtiden den 15/9

Känner du någon som kan sia om framtiden? Nu har vi länge pratat om det nya normala och hur världen kommer att se ut post-corona. Förändras våra köpbeteenden? Kommer brand loyalty få en ny innebörd? Vad kommer du behöva göra för att locka framtidens talang? Vad händer med distributionskedjor och leveranser? Frågorna är otaliga men tillsammans med Per Brandstedt, CFO Atea Logistics, Tyrone Andersson, vd Lohilo och Kajsa Lüning, hr-chef Visma ska vi den 15/9 försöka lyfta så många frågor om framtiden som möjligt. Ingen sitter på facit för hur världen kommer att se ut om fem år men med denna spännande uppsättning i soffan kommer vi försöka oss på kvalificerade gissningar som jag hoppas kan hjälpa dig i ditt företagande.

Kom och möt framtiden tillsammans med oss i Morgonsoffan.

Kokpunkt för innovation

I augusti fattade kommunstyrelsen beslut gällande inriktning för Växjö Linnaeus Science Park AB. De som känner mig vet att jag brinner för innovation och innovationsprocesser. Jag tror att det finns en outnyttjad potential som vi kan nå om vi i större utsträckning kan koppla ihop den kunskap som finns inom företag med akademin i vår region. Växjö Linnaeus Science Park strävar mot att bli en katalysator för att skapa cirkulära marknadsmodeller, hållbara omställningar, trähusbyggande och innovation från IT-branschen. Många delar där Växjö redan står starkt men där vi kan bli ännu starkare.

Den smarta och hållbara staden

Senaste månaderna har jag funderat kring hur vi bygger vår framtid och vilken roll Växjö kan fylla i detta. Växjö är i många delar av världen känt som en trästad och nyligen lyftes Växjö i den inte helt okända tidskriften New York Times. Vår trähusbyggnadsstrategi går under namnet Växjö – Europas första moderna trästad. Vi skulle kunna dra det så långt att säga att trähusbyggande är en del av Växjös DNA. Jag ställer mig frågan om vårt byggande i trä kan utvecklas till att i framtiden implementera fler aspekter och istället bli ett byggande av den smarta och hållbara staden? Digitalisering, robotisering, klimatförändringar, konsumtionsbeteenden är några trender som vi behöver anpassa oss till för att kunna vara en modern stad i framkant. Här tror jag att vi gynnas av att lyfta blicken och ta med dessa tankar när vi bygger för framtiden. Med rätt incitament och rätt prioriteringar kan vi tillsammans med näringslivet bygga framtidens smarta samhälle. . Har du tankar eller inspel om detta och vad vi behöver för att lyckas bygga den smarta staden tar jag gärna ett samtal med dig.

MAT

Nu är det snart äntligen dags för MAT 2021. Testa gärna på UT o ÄT där Växjös restauranger under en vecka kommer arrangera olika mataktiviteter eller prova på att laga mat tillsammans med Tareq Taylor i en digital cookalong. Det finns massor att göra och ta del av och du kan ta del av programmet här.

Det fick bli ett månadsbrev med tema framtid denna gång. Med det vill jag önska er en trevlig entré till hösten och en härlig septembermånad!

Väl mött,

Fredrik Lindblad, näringslivschef

Uppdaterad: 30-augusti-2021