Kommunens webbplatser

Näringslivschefens månadsbrev om nya tider, företagsklimat och Årets stadskärna

Vi går verkligen mot nya tider på mer än ett sätt och jag tror många med mig är förväntansfulla men också osäkra på vad det innebär nu när samhället öppnar upp igen. Vår innovativa industri är beroende av en stabil ström av råmaterial och påverkas av läget utanför Sverige och jag hoppas att det blir bättre tider även om det nödvändigtvis inte innebär att vi återgår till normalläge.

Publiceringsdatum27-september-2021

Vi går även mot nya tider på näringslivsavdelningen där jag vill tack Kim Linkruus för allt hans fantastiska arbete och lycka till, samtidigt som jag vill välkomna Louise Brolin vars kompetens och kunnande kommer bidra till utvecklingen.

MAT2021

Vi har precis genomfört MAT2021, som jag tycker varit en väldigt lyckad aktivitet där vi har anpassat oss bra till rådande situationen, men även utvecklat konceptet. För Växjös del har utvecklingen medfört UT & ÄT, som innebär att Växjös restauranger under en vecka gjorde sina tolkningar på lokal och hållbar mat. Det verkar ha varit ett uppskattat nytt koncept utifrån den feedback jag fått och vad jag såg när jag testade UT & ÄT.

Årets stadskärna

Jag vill även passa på och trycka på vårt gemensamma arbete, med bland annat Växjö Citysamverkan, för att bli årets stadskärna. Vi fick den här utmärkelsen 2010 och med allt fantastiskt som har utvecklats sedan dess så är det nytt läge igen. Det här är någonting som vi alla bidrar till, kommun, politik, näring… ja, alla för vi vill visa resten av landet den unika pärla vi bor i och som har något till alla. En idrottsstad, kulturstad, studentstad, miljöstad med en centrumkärna med erkänt nationellt utbud och ett stenkast till en badsjö.

Årlig ranking

Nyligen presenterades Svenskt näringsliv sin årliga ranking där vi dessvärre tappade något i relation till övriga kommuner, men vi i ökade marginellt i absoluta tal, från 3,55 till 3,56. Även om det inte är en stor ökning ser jag med tillförsikt på vårt långsiktiga arbete för att stärka tillväxten och vårt viktiga näringsliv. Vi har under det senaste året arbetat aktivt med att förstärka tydligheten kring upphandling, snabbare handläggning och bättre förståelse för företagande. Jag är övertygad om att detta kommer stärka den service som vi ger till näringslivet och stärka vår gemensamma tillväxt.

Slutligen, jag ser med stor förhoppning på framtiden och den utveckling vi ser mot ett mer hållbart samhälle nu när vi återigen öppnar upp.

Hoppas ni alla får en härlig början på hösten!

Vänligen,

Fredrik Lindblad, näringslivschef

Uppdaterad: 27-september-2021