Kommunens webbplatser

Praktikupprop ska öppna arbetsmarknaden för 100 långtidsarbetslösa

För att få fler Växjöbor i arbete startar Växjölöftets praktikupprop. Satsningen riktar sig till företagare i kommunen som med stöttning från Växjö kommun vill bidra till att ge praktikplats till arbetssökande. Målet är att hitta 100 praktikplatser.

Publiceringsdatum22-december-2021

- Växjölöftets praktikupprop ska öppna arbetsmarknaden för den som är utanför och kämpar för att komma in. Initiativet är ett exempel på hur vi jobbar tillsammans för full sysselsättning, där samhällsengagerade företag nu tävlar om att hjälpa till att pressa tillbaka utanförskap. Växjöborna som kommer ut på företagen kommer få arbetsgemenskap, erfarenheter och en bättre chans att nå egen försörjning, säger Oliver Rosengren, (M), kommunalråd och ordförande i styrgruppen för Växjölöftet.

Initiativet med praktikuppropet för att få fler praktikplatser kommer från näringslivsrepresentanter i Växjölöftets styrgrupp. Växjö kommun arbetar redan idag med praktik som en insats, men kan med fler praktikplatser stötta fler till arbete.

- Hjälps vi åt och utmanar varandra att vilja mer är jag övertygad om att Växjö kan bekämpa utanförskapet. Vi är flera företag i kommunen som engagerar oss, och på Atea lovar vi 10 praktikplatser till Växjölöftets praktikupprop, säger Oskar Aspengren på Atea, ledamot i styrgruppen för Växjölöftet.

Växjöbor som har arbetsförmåga, men är utan arbete och tar emot ekonomiskt bistånd, omfattas i Växjö av krav på aktivering motsvarande heltid som motprestation för att få bidrag. De anvisas till praktik som en del av sin individuella plan för egen försörjning.

- Genom Växjölöftets praktikupprop hoppas vi kunna ge ännu fler möjlighet att få vara i en arbetssituation, utveckla sitt språk, testa sin förmåga och få erfarenheter för att komma närmare arbetsmarknaden. Tillsammans med aktivitetskrav, utbildning och våra andra insatser ska fler långtidsarbetslösa komma i arbete och nå egen försörjning, säger Pernilla Tornéus, ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

Växjölöftet är ett trepartslöfte mellan det offentliga (Växjö kommun, Arbetsförmedlingen, Linnéuniversitetet, Länsstyrelsen) samt Växjöborna och arbetsgivarna för full sysselsättning. Växjölöftet bygger på tre löften: arbetslinje, arbetsmarknad och arbetskraft för alla Växjöbor.

Mer information om Växjölöftets praktikupprop

Uppdaterad: 22-december-2021