Kommunens webbplatser

Årets stadskärna 2022

Utmärkelsen Årets Stadskärna har delats ut sedan 1993 till den svenska stad eller ort som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. Med framsteg menas att det finns ett flertal mätbara resultat av stadskärnans utveckling.

Publiceringsdatum28-januari-2022

2010 vann Växjö city ett pris som varit otroligt betydelsefullt. Den finaste utmärkelse av dom alla när det kommer till stadsutveckling, nämligen ”Årets stadskärna”. Ett bevis på att vårt samarbete tillsammans är unikt och innebär att vi ligger i framkant när det kommer till vårt framgångsrika utvecklingsarbete. 12 år har gått och vi har gjort så otroligt mycket. Vi gör mycket och ska göra ännu mer!

Tillsammans med oss, er, kommun, politik, näring och besökare vill vi visa resten av landet den här unika pärlan vi bor i. Staden som har allt, utom avstånden. En skärgård mitt i skogen omgiven av badvänliga sjöar. En småstad, idrottsstad, kulturstad, studentstad, miljöstad med en centrumkärna med erkänt nationellt utbud.

Att bo i Växjö är något vi är stolta över. Och samma känsla vi kände när Lakers vann SM-guld vill vi känna över att återigen få titeln Årets Stadskärna. Vi vill bygga upp vår stolthet och känna gemenskap, glädje och stolthet över att få handla, äta och leva i den här staden. Att se andra människor glada gör oss lyckliga. Och den här gemenskapen och glädjen behöver vi för att trivas. Och det är just därför vi vill samla er alla, precis som vi gör inför vår efterlängtade stadsfestival, och bjuda in er på resan mot Årets stadskärna 2022!

”Vi brukar säga att det är kontrasterna som definierar vår stad. Å ena sidan puls, shopping och nöjesliv, å andra sidan mysiga gränder, kullerstenar och röda stugor. Här finns en blomstrande kultur- och konstscen och en myllrande restaurang- och kafékultur.” säger Nils-Petter Nilsson, centrumledare.

Uppdaterad: 09-februari-2022