Kommunens webbplatser

ATEA på Global 100-listan

Vi har fått möjligheten att intervjua Chiara Selvetti som är Director Sustainable Business på Atea om deras ranking på Global 100-listan.

Publiceringsdatum28-januari-2022

Nu är ni utsedda som världens mest hållbara företag inom it-tjänster. Vad ser ni som er nästa utmaning?

Vi är väldigt ödmjuka inför framtiden. Mycket är fortfarande ogjort, inte minst för att It branschen ska vara både fossilfri och cirkulär och därmed bli en möjliggörare för den globala omställningen. Vi hoppas inspirera andra verksamheter att ta nästa steg och bygga en stark och hållbar Sverige med hjälp av IT.

Vad betyder utmärkelsen för er som företag och ert varumärke?

Placeringen i Global 100 är ett intyg på att våra insatser gör skillnad. Vi har jobbat hårt i många år för att driva tuffa frågor som påverkar hela branschen, för att engagera både kunder och partners i detta arbete. När vi jobbar tillsammans så lyckas vi skapar stora ringar på vattnet.

Hur kommer det sig att ni började jobba med hållbarhet och vad är er drivkraft kring det arbetet?

Atea är ett värderingstyrt bolag, vi brinner för det vi gör, sätter laget för jaget och tar personligt ansvar. Värderingarna är nyckel till att förstå vårt hållbarhetsengagemang. Vi är den största leverantör av IT infrastruktur i Norden, vi har förmån att verka i en marknad som leder den hållbara omställningen. Det är naturligt för oss att växla upp vårt personliga ansvar till ett ansvarstagande affärsstrategi och samhällspåverkan.

Med tanke på Ateas bakgrund här i Växjö finns det något i det som har påverkat era satsningar kring hållbarhet?

Ateas nya Logistikcenter i Nylanda är ett utav nycklarna för vår resa mot en cirkulär affärsmodell. Vi ska ta tillbaka och förlänga livet av allt utrustning vi sätter på marknaden. Att centret byggdes i Växjö är naturligt givet stadens ambitioner inom både hållbarhet och IT. Här finns kompetenser men även ett möjliggörande geografiskt läge.

Har du några tips till andra företag, hur de ska tänka kring hållbarhet och vad det kan vara bra att ha med sig i arbetet?

Mitt främsta tips är att göra en gedigen väsentlighetsanalys, för att förstå sin egens organisation främsta sociala- och miljöpåverkan samt vilka förutsättningar man har till inflytande. Jobbar man med det och vågar prioriterar så kommer effekterna.

Atea är det mest hållbara bolaget i kategorin it-tjänster, enligt indexmätningen Global 100 som publiceras av det Torontobaserade research-bolaget Corporate Knights.

Chiara Selvetti

Uppdaterad: 09-februari-2022