Kommunens webbplatser

Nyfiken på Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik

Handelsträdgården i Kalvsvik startades på 50-talet av Holger och Margit Larsson, då med grönsaksodling och försäljning på torget i Växjö som huvudsaklig inriktning. I slutet av 90-talet tog Anna-Stina Gustavsson över verksamheten på föräldragården. Hon har sedan dess odlat mer och mer blommor till snitt. Från januari 2022 drivs handelsträdgården av Sara Bäckmo och har därmed nytt namn - Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik.

Publiceringsdatum24-februari-2022

Handelsträdgården i Kalvsvik startades på 50-talet av Holger och Margit Larsson, då med grönsaksodling och försäljning på torget i Växjö som huvudsaklig inriktning. I slutet av 90-talet tog Anna-Stina Gustavsson över verksamheten på föräldragården. Hon har sedan dess odlat mer och mer blommor till snitt.

Idag är gården en lokal snittblomsodling, med utplanteringsväxter och grönsaksplantor, samt diverse arrangemang av blommor till högtider och beställning. Från januari 2022 drivs handelsträdgården av Sara Bäckmo och har därmed nytt namn - Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik.

Det senaste två åren har Sara Bäckmo och Anna-Stina Gustavsson arbetat tillsammans och lärt känna varandra, inför övertagandet. Det har varit viktigt att sätta sig in i hur arbetet i verksamheten fungerar, för att få bästa möjliga förutsättningar när handelsträdgården ska drivas i ny regi.

- Anna-Stina jobbar kvar på handelsträdgården och är min mentor. Det är jätteviktigt, säger Sara Bäckmo. Idén är att det ska få vara så nu under några år när jag är ny. I och med att allt är så säsongsbetonat tar det tid att lära sig.

Sara tycker det känns viktigt att handelsträdgården lever kvar i Kalvsvik, det är inte en jättestor verksamhet men den är viktig för många människor. Dessutom är verksamheten här något av det trendigaste inom trädgård och odling just nu. Närodlade snittblommor är på allas läppar. En verksamhet som drivits på bra sätt och levt vidare så länge har kvaliteter som är värda att både vårda och utveckla.

Handelsträdgården har tidigare haft fokus på försäljning vid torghandeln i Växjö. När Sara Bäckmo kom in med sin kundkrets, som består av läsare och följare till Skillnadens Trädgård - Nordens största trädgårdsblogg, blir Skillnadens handelsträdgård plötsligt en besöksdestination i Växjö kommun för långväga besökare.

- Vi har haft helt fantastiska besökssiffror nu under januari och februari, som egentligen är årets sämsta månader i vår bransch. Vi är så glada!

Har ni hittat några samverkansformer i byn?

Vi har hittat ett fint samarbete med Herrgård de Luxe i Osaby, där vi på våra respektive verksamheter har kört konceptet ”Blommor & Kondis”.
Herrgård de Luxe bjuder på kondis hos sig och vi öppnar butiken med blommor och plantor. En perfekt utflyktstur!

Sara berättar att handelsträdgårdens fokus är att fortsätta erbjuda växter och blommor med hög kvalitet, där kunderna också får en stor dos inspiration, glädje och kunskap. Här sammanstrålar alla Saras verksamheter inom bolaget - både digitala och den högst analoga handelsträdgården.

Besöksnäring/jobba i Växjö kommun:

- Vi har stor nytta av att mitt varumärke är ett av det starkaste varumärkena inom trädgård och odling i Sverige. Om jag hade velat, hade jag kunnat verka på någon annan geografisk plats, men det är väldigt praktiskt att driva sin verksamhet på orten där man bor. Jag vurmar dessutom liv och leverne på landsbygden, så det här är toppen! I Kalvsvik har vi fantastiska möjligheter med ett starkt nätverk av människor som ställer upp för varandra. Det är det som också gör att man dröjer sig kvar och vill fortsätta vara här i Kalvsvik.

Sara Bäckmo omgiven av egenodlade tulpaner.

Uppdaterad: 05-april-2022