Kommunens webbplatser

Publikrekord för årets Yrkes-SM 2022

10-12 maj anordnades Yrkes-SM på Arenastaden i Växjö. Evenemanget vars syfte är att inspirera fler ungdomar att söka sig till yrkesprogrammen, slog dessutom publikrekord med flest besökare någonsin i Yrkes-SM:s historia. Hela 22 403 åskådare tog sig till Arenastaden i Växjö för att följa tävlingarna, få information om olika utbildningar, testa sina yrkeskunskaper och mycket mer.

Publiceringsdatum19-maj-2022

Totalt fick över 170 av Sveriges mest yrkesskickligaste ungdomar en chans att visa upp sina färdigheter inom 30 olika yrken där nu 98 deltagare blivit tilldelat en pallplats. Av dessa har de med guldmedalj en chans att delta i Yrkeslandslaget och representera Sverige i Yrkes-EM och Yrkes-VM. Bland de 12 tävlande från Kronobergs län, återfanns Farah Said Musa från Växjö som knep en bronsmedalj i kategorin bästa ventilationsmontör, och Elis Jakobsson, Hovmantorp som vann guld som bästa lastbilsförare. Totalt blev det 4 medaljörer från Kronobergs län.

I dagsläget råder det brist på yrkesutbildad personal och efterfrågan på rätt kompetens är stor. Bland utställarna på Yrkes-SM fanns därför en del företag som passade på att synliggöra sin verksamhet och samtidigt få en chans att möta morgondagens arbetskraft på plats.

- Vi är med på Yrkes SM för att visa ungdomarna hur många yrken det finns inom skogsbranschen. Det är viktigt att vi är med och arbetar för att kompetensförsörja framtiden, säger Linda Johansson på Vida.- Vi är stolta sponsorer av Yrkes SM och är med för att visa upp kläder, verktyg och de basgrejer som man behöver inom flera yrken. Det är ett fantastiskt evenemang och väldigt kul att vara här, säger Tomas Körberg och Clas Schörling på Jobman.

Yrkes-SM hålls nästa gång 2024 i Karlstad.

Mer information om Yrkes-SM kan du läsa om här.

Uppdaterad: 20-maj-2022