Kommunens webbplatser

Hoppas på att fler ska upptäcka fördelarna med lokalproducerad mat

Härensås mjölk är ett småländskt familjejordbruk mittemellan Växjö och Alvesta som funnits sedan 1924 och som erbjuder gårdsförsäljning av mjölk och andra mejeriprodukter. Inger Söreke, som driver Härensås mjölkgård är en av utställarna på årets MAT.

Publiceringsdatum21-juni-2022

Vad ser ni fram emot inför årets MAT?

-Det betyder att vi får träffa många nya människor, visa vilka vi är, och vilka produkter vi erbjuder. Att vi får möjlighet att skapa nya kontakter, betyder mycket för oss. Förhoppningsvis kommer fler att upptäcka att det att det inte är så långt från Växjö till Härensås.

Hur når ni ut med era produkter idag?

-Jag lägger ut mycket information på Facebook och instagram och vi har även några ställen som är återförsäljare av våra produkter. Vi gör inte så stora marknadsföringsåtgärder, men den klart bästa marknadsföringen är när en kund köper en produkt som de är så nöjda med att de berättar om den för sina grannar, och bekanta. Så en nöjd kund är helt klart den bästa reklamen man kan få.

Hur ser läget ut för dagens lokala matproducenter?

-Trenden med lokalproducerad mat och vikten av självförsörjande är något vi som lokalproducenter kan dra nytta av just nu. Trots detta är det viktigt med bra varor som håller hela vägen. Många lokalproducenter jobbar på så mycket som möjligt. Förhoppningsvis kommer denna trend att bestå, men det är upp till varje producent att leva upp till det här så att den håller i sig.

Varför ska fler handla lokalproducerad mat?

-Genom att köpa mat som inte är långväga transporterad, bidrar vi till ett öppet landskap och en levande landsbygd. Vi underlättar dessutom för lokalproducenter att bevara kunskap ett viktigt hantverk. Genom att veta varifrån maten kommer, får vi en koppling till maten och vet var och hur den är producerad. Kanske kommer fler som väljer lokalproducerad mat att förstå värdet av att det produceras mat i Sverige och i varje människas närhet. Sverige är ett avlångt land och det kan räcka med att något händer i en annan del av Sverige som gör att det påverkar försörjningskedjan. Men framförallt kan vi lära oss att värna om och uppskatta naturen och vad den ger oss, vilket många av oss tar för givet då vi oftast kunnat köpa oss allt vi vill ha. Den som har pengar klarar sig visserligen längre än den som är utan, men ingen blir mätt på endast pengar.

Mer information om vilka som ställer ut på årets MAT, hittar ni här: MAT2022 | Mat i Småland (matsmaland.se)

Uppdaterad: 23-juni-2022