Kommunens webbplatser

Eremit gör skogsägare till en naturlig del av Växjös besöksnäring

Sverige är ett avlångt land fullt av unika och oupptäckta platser. Detta gäller inte minst för Växjö, och mörkaste Småland, något som lammhultsbaserade företaget Eremit tagit fasta på. Genom deras app får skogsägare möjligheten att hyra ut sina enskilda vägar till campare som vill övernatta på en lugn och avskild plats.

Publiceringsdatum23-juni-2022

Enligt statisk från SCB/Tillväxtverket uppgick antalet gästnätter på Sveriges campingplatser i fjol till 15,5 miljoner, vilket är en ökning från föregående år med 21 procent. I Kronobergs län ökade antalet gästnätter med 81 procent 2021 jämfört med föregående år. Medan de flesta campare söker sig till de stora och välkända campingregionerna så finns det de som hellre ställer husbilen på en mer undanskymd plats.

Bakom Eremit står Lars Zeke, Mattias Olsson, och Axel Hjelmer, samtliga med en bakgrund inom skogskoncernen Södra. Tillsammans hade de identifierat ett intresse hos allmänheten av att upptäcka nya, dolda smultronställen. En affärsmöjlighet som hittills gått skogsägarna förbi.

-Vi såg en möjlighet för skogsägarna att tjäna pengar på att upplåta sina enskilda vägar mot betalning av campinggäster med framförallt husbil som vill campa på en avlägsen plats. Appen blev verktyget för att göra det enklare för naturälskare och skogsägare att hitta varandra.

Trots intresset, var det enligt Axel i början svårt att veta hur stor efterfrågan på denna typ av ensamcamping skulle bli.

- Från att vi år 2020 testat ett mindre urval på åtta platser, vilka snabbt blev uppbokade, kunde vi nästkommande år erbjuda 70 platser. Just nu har vi 100 Eremitplatser och vi hoppas att vi kan landa på 150-200 platser i år.

Enligt Axel, såg Eremit först inte svenskarna som den primära målgruppen utan nordeuropéerna. Så kom pandemin och få tyskar dök upp, men intresset från svenskar som ville upptäcka den småländska naturen runt Växjö var desto större.

-Vi märkte att allt fler svenskar sökte sig till hit på jakt efter ett enskilt område att campa på. Allemansrätten till trots, camping med motorfordon omfattas inte av allemansrätten och som campare finns det en del regler att förhålla sig till när man övernattar i skog och mark. Eftersom de flesta känner ett behov av att göra rätt för sig, är man villig att betala en slant för en plats som markägaren underhåller och sköter om.

Enligt Axel är det den småländska naturen, närheten till vatten, sjöarna, skogen och de öppna jordbrukslandskapen som lockar såväl svenska som utländska turister till vårt närområde. Att vi dessutom har många glesbefolkade områden är något som särskilt trångbodda nordeuropéer tycks uppskatta.

Viktig del av besöksnäringen

Axel hoppas att Eremit ska bidra till att fylla ett glapp mellan skogsägarna och landsbygden och göra skogsägarna till en viktig del av besöksnäringen.

-Det absolut roligaste och viktigaste har varit att skapa nya inkomstmöjligheter för det lokala näringslivet. Gårdsbutiker, lanthandlare, även möbelriket gynnas eftersom fler besökare stannar längre. Skogsägaren får en inkomstkälla, samtidigt som det ger fler människor på landsbygden fler inkomstmöjligheter.

Just nu håller Eremit på att se utforska fler alternativa semesterboenden och aktiviteter i sin plattform. – I år lanserade vi en rad nya alternativa boenden och möjlighet att hyra ut sin båt som förhoppningsvis ska generera i nya inkomsttillfällen för såväl skogsägare som lantbrukare.

-Vare sig man vill ensamcampa, eller bo i en eremitstuga så undersöker vi ständigt nya sätt att upptäcka naturen på. Jag hoppas att vi på Eremit bidragit till att så ett frö så att fler upptäcker möjligheterna med vad vår unika natur kan bidra med för en så levande och blomstrande landsbygd som möjligt.

Läs mer här:

Eremit - Vackra platser i naturen med tillgång till stuga, plats för husbil eller båt

Uppdaterad: 23-juni-2022