Kommunens webbplatser

Så kan företag få hjälp med att klara elkrisen

Tisdagen 15 november träffades delar av Växjös restaurangnätverk för att diskutera energibesparingar. Medverkade gjorde Johan Milton från Energikontor Sydost som erbjuder gratis rådgivning till företag som vill minska sin energiförbrukning.

Publiceringsdatum18-november-2022

-Just nu finns det många osäkerheter för våra företag. En stor del är de stora elkostnaderna, inte minst för våra restauranger. Självklart måste vi då försöka hjälpa till, säger Henrik Cajnerud, näringslivsutvecklare på Växjö kommun.

Robust elförsörjning, men fortsatt höga elpriser

Enligt Johan har Kronoberg en robust elförsörjning så någon brist på el ser han inte som ett problem just nu. Däremot tror han att de ökade elpriserna kan skapa oro i näringslivet.
– Företagen får mindre pengar och mindre förutsättningar att utvecklas och ställa om. Omställning tar tid och kostar pengar så därför kan vi inte förvänta oss låga priser inom den närmsta framtiden, säger han.

Energieffektivisering i tiden

För Johan märks det att energieffektivisering är någonting som ligger i tiden. Målet är mindre energiförbrukning i kombination med en ökad mängd förnybar energi, vilket i sin tur leder till en minskad klimatpåverkan och mindre kostnader för företagen.

Så hur ska man som företagare tänka för att få ner sin energiförbrukning? Enligt Johan handlar det först och främst att få bort onödig elanvändning. Det kan vara allt från att ta bort ljuskällor som inte behövs, se över ventilationen på natten, eller annan utrustning som drar el när de inte används. Därefter handlar det om energieffektivisering, som exempelvis tätning av fönster, kontroll av inställda driftstemperaturer, byggnadens isolering och identifiering av andra dolda energislukare. På sikt kan det även handla om att byta till nyare och mer energisnål teknik.

Krävs ett nytt tänk

Daniel Djurvall, krögare som bland annat driver Izakaya Moshi, märker av de höjda elpriserna och tycker att detta är ett lämpligt tillfälle för att se över sina elförbrukningskostnader. Han får medhåll av Niklas Davidsson, krögare på Kök 11, som menar att det som tidigare togs för givet och inte genererade i några större kostnader, kräver nu ett helt nytt tänk. Samdri Vairagi, krögare på bland annat Café de luxe, och Villa de luxe, tycker det är bra att få hjälp med att identifiera och fokusera på vilka energitjuvarna är, inte bara för att sänka kostnaderna, utan även för miljöns skull.

-Jag ser fram emot ett besök från Johan, och att få utbilda min personal i att bli mer energieffektiv, avslutar Niklas.

Är du företagare och är intresserad av hur du kan bli mer energieffektiv?

Läs mer och boka in kostnadsfri rådgivning hos Energikontor Sydost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Uppdaterad: 18-november-2022