Kommunens webbplatser

Växjödeklarationen- för en snabbare omställning till en hållbar kommun

Hej Olivia Thim, du och Matina Rosenberg på Växjö kommun jobbar med något som heter Växjödeklarationen. Berätta mer, vad är det?

Publiceringsdatum03-mars-2023

- En av Växjö kommuns strategier är just att samverka med näringsliv och civilsamhälle för att skynda på omställningen till en hållbar kommun. 2015 togs det fram en deklaration tillsammans med LNU, Sustainable Småland och Växjö kommun, som uppmanade Sverige att bli världens första fossilbränslefria nation. 2019 tog vi ett omtag för att sätta fokus på vår kommuns hållbarhetsarbete. Eftersom vi gör omställningen tillsammans med vårt fantastiska närings- och föreningsliv, har vi tagit fram en uppdaterad version av Växjödeklarationen som förutom en underskrift av de gemensamma målen, även innehåller en beskrivning för hur deltagarna själva kan bidra till omställningen.

Vad händer efter det att man skrivit på Växjödeklarationen?

- Det som händer är förhoppningsvis fördelaktigt för alla. Till exempel vill vi bidra med kunskapshöjning inom viktiga ämnen, såsom digitalisering, cirkulär ekonomi, industriell symbios och mer därtill. samtidigt som vi skapar ett närverkstillfälle där företag och föreningar får träffas och där alla som signerat har flera gemensamma mål. På så vis hoppas vi bidra till ännu klokare och bättre samarbeten. Vi träffas cirka fyra till fem gånger om året. I dagsläget har 27 företag signerat Växjödeklarationen och fler är på väg in. Vi har signeringstillfällen två gånger om året. Dels under Earthweek som i år infaller den 21 mars med föreläsning inom industriell symbios. Det andra tillfället sker i september under matveckan. Däremellan försöker vi sprida ut ett par träffar till.

Här kan du läsa mer om och anmäla dig till Växjödeklarationens frukostmöte under Earthweek. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: 16-mars-2023