Kommunens webbplatser

Starta företag

Vill du starta företag i Växjö kommun? Det är ett bra val, inte bara för det goda företagsklimatets skull utan också för att ditt företag får stöd på vägen.

I Växjö kommun startas årligen mellan 500-600 nya företag och det finns etablerade aktörer som kan ge stöd i nystartsresan. Vill du ha tips om praktiska moment innan du startar ditt företag kan du läsa guiden "Åtta steg till eget". Om du behöver finansiering för din verksamhet finns det olika aktörer som hjälper dig med detta.

När du startar ny verksamhet kan det vara mycket information att ta in och mycket att tänka på. Därför har vi samlat information och praktiska tips för dig att gå igenom.

Vill du ha rådgivning eller få stöd i processen att starta ny verksamhet? I Växjö finns det flera olika aktörer som kan hjälpa dig beroende på vilken situation som du är i.

Växjö bibliotek har även information till dig som är företagare eller funderar på att starta eget. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Verksamt

Information, verktyg och e-tjänster från flera myndigheter finns samlade på Verksamts webbplats.

Företagsfabriken

Företagsfabriken hjälper Kronobergs drivna entreprenörer att förverkliga sin potential. Genom sitt Tillväxtprogram som sträcker sig upp till 30 månader får antagna entreprenörer/företag kontinuerlig affärsutveckling från en utvald affärsutvecklare som utmanar och hjälper dig i din process.

Företagsfabrikens webbplats.

Nyföretagarcentrum

På Nyföretagarcentrum kan du som går i tankar att starta eget företag få kostnadsfri och konfidentiell rådgivning. Växjö kommun är en av Nyföretagarcentrums partners för att säkerställa att det finns stöd för dig som vill starta företag. Läs mer på Nyföretagarcentrums webbplats och ta del av rådgivningen och nätverket.

Nyföretagarcentrums webbplats.

Coompanion

För er som vill starta företag tillsammans. Coompanion Kronoberg är experter på kooperativt och hållbart företagande. Hos dem får ni kostnadsfri rådgivning, praktisk utbildning eller möjlighet att hitta andra att samarbeta med.

Coompanions webbplats.

Drivhuset

Är du student på Linnéuniversitetet? Då kan Drivhuset hjälpa dig att förverkliga dina idéer med praktiska vägledningar, workshops och inspirerande event. De agerar bollplank med målet att du som entreprenör, intraprenör och företagare utvecklas samt får de verktyg som behövs för att nå dit du vill!

Drivhusets webbplats.

Drömmer du om att starta företag?

Har du en idé om eget företag? Söker du kunskap om att starta eget? Är du intresserad av att träffa andra företagare och utöka ditt nätverk? Level Växjö erbjuder dig en internationell mötesplats för nätverkande, kunskap och coachning.

Om du har en idé ger vi på Level Växjö dig motivation, kraft och verktyg för att bygga ditt hållbara företag. Vårt fokus ligger på att sänka trösklarna och ge plats åt alla oavsett bakgrund.

Är du i steget innan eget eller redan etablerad företagare kan vi på Level Växjö utrusta dig med kunskap och lotsa dig rätt utifrån just dina behov. Kanske behöver du särskild kunskap om att driva företag i Sverige, hjälp med språk och förståelse för vägen mot eget företag.

Kanske vill du träffa andra företagare att byta tips och idéer med? Genom att ta del av andra företagares erfarenheter kan du få hjälp och inspiration att få dina affärer att växa samtidigt som du kan stötta någon annan i framtiden.

Vi samverkar med företagsfrämjande aktörer, banker, myndigheter och andra funktioner som finns till för dig som företagare.

Är detta något för dig, kontakta oss så påbörjar vi din företagsresa tillsammans!

Kontaktperson:

Raed Kamil, näringslivsutvecklare, raedkadhem.kamil@vaxjo.se

Mer information

Raed Kamil är näringslivsutvecklare på Växjö kommun och projektansvarig för Level Växjö. Måndagar klockan 13.00-15.00, tisdagar, klockan 10.00-12.00 har Level drop-in tider på Sandgärdsgatan 26C. På onsdagar och torsdagar bemannar Level Medborgarkontoret i Växjö på Hjalmar Petris väg 4 i Araby och har drop-in tider mellan klockan 10.00-15.00.

Level Växjö - Vi hjälper dig att förverkliga din företagsdröm

Går du i tankar om att starta eget? Här får du åtta tips som kan vara till hjälp i processen.

Ett bra första steg är att bolla din idé med någon som kan hjälpa dig avgöra om idén är genomförbar och, inte minst, kommersiellt gångbar. Är det till exempel tänkbart att du kan få ihop din finansiering? Vårt tips är att kontakta Nyföretagarcentrum i Växjö. Där får du hjälp, tips och värdefulla råd direkt från diplomerade rådgivare som själva är experter på företagande, med erfarenhet av att driva egna bolag.

Nyföretagarcentrum Växjös webbplats

Alla affärer innebär en risk, och tumregeln när du startar företag är att du bör ha eget kapital som täcker huvuddelen av den investering som affärsidén kräver. Ytterligare medel kan du ansöka om via exempelvis bank eller ALMI Företagspartner. I vissa fall kan det också vara möjligt att ta in riskkapital eller att låta crowdfunding stå för en del av finansieringen.

Sök finansiering för ditt företag.

På Verksamt.se finns en bra tjänst där du kan skapa en egen checklista genom att besvara några enkla frågor. Du får då anpassad information utifrån din nuvarande situation, till exempel hur du gör för att registrera ditt företag eller registrera dig som arbetsgivare. Det finns även checklistor för vissa specifika branscher som till exempel restaurangbranschen.

Checklistor på Verksamts webbplats.

Behöver du en lokal för din verksamhet? På sidan lediga lokaler hittar du information om lediga lokaler för kontor, butiker och industri från både offentliga och privata fastighetsägare. Tänk också på att alla lokaler inte passar för alla ändamål. Kontakta gärna någon av oss på Växjö kommun så berättar vi mer.

Vi har samlat tillstånd och regler som du kan tänkas behöva i en guide. Där kan du söka efter tillstånd både efter bransch eller ämne. Är du osäker på vilka tillstånd som gäller för din verksamhet eller vilken ordning de ska sökas i? Hör av dig till Växjö kommun så guidar vi dig rätt.

Tillståndsguiden

Marknadsföring är en viktig och ibland till och med avgörande framgångsfaktor för alla företag. Det är också något du måste arbeta med aktivt – både inför starten och när företaget har kommit igång på riktigt. Tips och idéer hittar du på Verksamts webbplats.

Nätverkande kan leda till att du hittar kunder, samarbetspartners, leverantörer och andra företagare att utbyta erfarenheter med. I Växjö kommun finns det flera tillfällen att nätverka med andra – ofta i samband med ett seminarium där du kan hämta ny inspiration och kunskap.

I Växjö finns det organisationer som erbjuder personligt mentorskap. Det ger dig en kontinuerlig kontakt med en erfaren företagare som delar med sig av sina bästa råd och som kan bolla frågeställningar eller utmaningar med dig.

Nyföretagarcentrums mentorskap.

Växjö kommuns företagslotsar visar vägen in i kommunen. Vi lotsar dig till rätt personer inom kommunen samt till lokala och regionala aktörer som främjar företagande. Tillsammans säkerställer vi att genomförandet koordineras och följs upp från början till slut.

Företagslotsarna är bollplank och hjälp till dig som entreprenör, företagare, blivande företagare eller innovatör beroende på vilken fråga du har. Vi vägleder i olika frågor som till exempel att hitta rätt bland de kontakter du behöver både inom Växjö kommuns förvaltningar och bolag, samt bland olika aktörer för företagsservice.

Förutom de traditionella nätverken och företagsklubbarna finns flera nätverk som arbetar för att skapa kontakter mellan unga företagare.

Är du student på Linnéuniversitetet? Då kan Drivhuset hjälpa dig att förverkliga dina idéer med praktiska vägledningar, workshops och inspirerande event. Vi agerar bollplank med målet att du som entreprenör, intraprenör och företagare utvecklas samt får de verktyg som behövs för att nå dit du vill!

Drivhusets webbplats.

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har de utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Att driva UF-företag är ett bra sätt att få kunskap och insikt kring företagande och dess villkor, samtidigt som den egna drivkraften och entreprenörsandan uppmuntras. 2010 arbetar de även på grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

Ungforetagsamhets webbplats

Företag behöver kapital för att starta, växa och utvecklas. Det finns många myndigheter, stiftelser och organisationer som är till för att stötta dig som företagare med både kunskap och kapital.

Ägarkapital för dig

Är du intresserad av att ta in externt ägarkapital i din verksamhet så finns det lokala aktörer som kan vara intressanta för dig. Här listar vi några av dem.

Investerare Sydost

Investerare Sydost är en non-profit organisation som hjälper entreprenörer med tillväxtbolag att träffa nätverkets privatinvesterare.

Investerare Sydost webbplats

Almi Invest

Almi Invest är ett riskkapitalbolag som investerar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag samt ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invests roll som offentligt branschoberoende riskkapitalbolag är att vara en brygga till privat kapital och bidra till en fungerande riskkapitalmarknad i hela landet.

Almi invest webbplats

Entreprenörinvest

Entreprenörinvest vill göra skillnad genom att bidra till tillväxt och fler jobb utanför storstäderna. Entreprenörinvest ägs till 100 procent av familjen Kamprads stiftelse.

Entreprenörinvest webbplats

Söker du lån

Om du söker efter lån för din verksamhet kan du vända dig till någon av parterna.

Almi Företagspartner

Almi kan hjälpa dig att bygga och utveckla ditt företag lönsamt och långsiktigt hållbart. Almi erbjuder företagslån och affärsutveckling till befintliga företag och företag som befinner sig i startupfasen. Du kan få hjälp på ditt företags tillväxtresa och oavsett var du befinner dig på resan kan du kontakta Almis erfarna rådgivare.

Företagslån, riskkapital och affärsutveckling för växande företag - almi

Banker

Det finns flera olika banker som är aktiva i Växjö och som kan hjälpa dig med företagslån. Ta kontakt direkt med din bank för vidare samtal.

Stöd eller bidrag

Söker du någon form av stöd eller bidrag till din verksamhet så kanske någon av formerna kan passa för dig.

Almi Företagspartner – Utvecklingsmedel

Almi kan hjälpa dig att bygga och utveckla ditt företag lönsamt och långsiktigt hållbart. Almi erbjuder företagslån och affärsutveckling till befintliga företag och företag som befinner sig i startupfasen. Du kan få hjälp på ditt företags tillväxtresa och oavsett var du befinner dig på resan kan du kontakta Almis erfarna rådgivare.

Almis webbplats

Landsbygdsprogrammets olika stöd

Landsbygdsprogrammet finns för att utveckla landsbygden i Sverige. I programmet finns mål som styr utvecklingen. För att nå målen finns det olika stöd och ersättningar för miljö, hållbarhet och innovation.

Länsstyrelsen Kronoberg

Starta eget bidrag - Arbetsförmedlingen

Du som är arbetssökande och har goda förutsättningar att driva ett företag kan få starta eget-bidrag, något som vi kallar stöd till start av näringsverksamhet.

Arbetsförmedlingen

Uppdaterad: 07-juni-2023