Kommunens webbplatser

Förvaltarfrihetsbevis

Ibland kan du behöva ett bevis på att du inte har en förvaltare. Då kan du få ett förvaltarfrihetsbevis.

Ett förvaltarfrihetsbevis är ett intyg som visar att du inte har någon förvaltare, det vill säga att du ansvarar för dig själv och din ekonomi. Beviset kan krävas av vissa myndigheter när du till exempel ska ha ett trafiktillstånd för att köra yrkestrafik, ska bli fastighetsmäklare eller advokat eller om du ska vara ansvarig utgivare av tidsskrift.

Hur får jag ett förvaltarfrihetsbevis

Du som är folkbokförd i Växjö, Alvesta, Tingsryd eller Lessebo och behöver ett förvaltarfrihetsbevis ska ansöka om detta hos överförmyndarnämnden. Enklast ansöker du genom att skicka in via e-tjänsten Ansök om förvaltarfrihetsbevis. Överförmyndarnämnden kommer då att ta ut ett personbevis och genomföra de kontroller som krävs. Eller skickar du in en ansökan via post, e-post eller fax. Förvaltarfrihetsbeviset kostar inget. Om du ansöker via post, e-post eller fax skickar du ett brev där det står att du vill ha ett förvaltarfrihetsbevis.

Brevet ska innehålla:

  • Ett personbevis som du får från Skatteverket, det får inte vara äldre än tre månader
  • En kopia på en giltig ID-handling, exempelvis legitimation, körkort eller pass, både fram och baksida.

Överförmyndarnämnden förser personbeviset med en stämpel som intygar att du inte har någon förvaltare. Det är personbeviset tillsammans med stämpeln som sedan gäller som förvaltarfrihetsbevis. Vi skickar därefter beviset till din folkbokföringsadress.

Uppdaterad: 18-november-2022