Kommunens webbplatser

Så skapas en attraktiv stad

En plats som fler flyttar till än vad de flyttar ifrån, ungefär så beskriver Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping hur en attraktiv stad är.

Publiceringsdatum03-februari-2023

Men tillägger hon, det är inte detsamma som att säga att alla tycker att sådana platser är attraktiva, men tillräckligt många gör det för att det ska påverka utvecklingen av dessa platser.

-Om det är en plats som många flyttar till så kommer ofta en rad fördelar, både vad gäller arbetsmarknaden, utbudet av offentlig service och andra roliga saker. När många flyttar från en plats blir utvecklingen den motsatta genom att utbudet minskar för de som bor där, säger Charlotta.

Enligt Charlotta påverkar var vi bor allt från vilka utbildningar vi har att välja på, vilket jobb vi kommer ha till vilken inkomst vi kommer att få. Så kan alla städer bli attraktiva?

-Helt klart är att stadens storlek och läge sätter villkoren att vara attraktiv, menar Charlotta, men tillägger att det ofta finns flera saker som det går att jobba med, oavsett utgångsläge. -Viktigt är att förstå vilka faktorer som uppfattas som attraktiva för att kunna skapa en så bra plats som det är möjligt, avslutar Charlotta.

Den 3 mars klockan 07.30 gästar Charlotta forumet Vi älskar Växjö för att föreläsa om attraktiva städer. Dessutom medverkar representanter från det lokala näringslivet i en paneldiskussion där de berättar om hur de bidrar till att göra Växjö till en attraktiv plats.

Moderator är Lars Hornborg, Hornborg Ledarskap & Utveckling.

Eventet är gratis och vi bjuder på fika!

Anmäl dig till eventet senast 24 februari

Uppdaterad: 03-februari-2023