Kommunens webbplatser

Kronoberg Cares hjälper ukrainare ut i arbetslivet

Valentyna Bakhtyn har tidigare studerat ekonomi i Ukraina och har med hjälp av Kronoberg Cares fått ett introduktionsjobb.

Valentyna Bakhtyn har tidigare studerat ekonomi i Ukraina och har med hjälp av Kronoberg Cares fått ett introduktionsjobb.

Många av de ukrainare som kommit till länet är välutbildade och sitter på värdefull kompetens. Nu börjar de bli redo för arbetsmarknaden genom projektet Kronoberg Cares som ger stöd på vägen mot arbete eller studier.

Publiceringsdatum12-april-2023

I de kartläggningar som projektets koordinatorer gjort, framgår det att många av ukrainarna är välutbildade. Dominerande yrken är lärare, ingenjörer, advokater, sjuksköterskor, psykologer, ekonomer, IT-tekniker och arkitekter. Genom Kronoberg Cares får deltagarna möjlighet till individuellt stöd, bland annat genom svenska for invandrare, vilket de annars inte har rätt till genom massflyktsdirektivet, men även via kompetensmatchning och kartläggning mot lämpliga företagare.

- Flera är mycket kompetenta, en del har också dubbla examina. De vill gärna komma ut till företag och presentera sig. Att få träffa någon som jobbar med samma yrke skulle vara värdefullt, säger Kronoberg Cares projektledare Håkan Nilsson.

Genom Arbetsförmedlingen har ukrainarna enligt massflyktsdirektivet rätt till introduktionsjobb, nystartsjobb och yrkesintroduktionsanställning. Trots detta upplever många att det är svårt att ta steget in i arbetsmarknaden.

En av dem som lyckats är Valentyna Bakhtyn som kom till Sverige från Ukraina i början av hösten och som tidigare studerat en femårig, ekonomisk utbildning i hemlandet. Efter att sökt jobb utan resultat, fick hon kontakt med en koordinator på Kronoberg Cares.

- Min koordinator på Kronoberg Cares kontaktade dem och föreslog ett introduktionsjobb genom Arbetsförmedlingen, säger Valentyna som idag jobbar halvtid som säljare och administratör, samtidigt som hon studerar sfi.

Projektet Kronoberg Cares, som pågår till sista augusti, ägs av Växjö kommun och finansieras av Europeiska socialfonden ESF. Projektet drivs i Växjö, Alvesta, Ljungby, Älmhult, Uppvidinge, Tingsryd och Lessebo kommuner.

- Vi kommer gärna ut och presenterar intressanta profiler. Våra koordinatorer är flexibla, snabba och lätta att samarbeta med. För de arbetsgivare som behöver finns det språkstödjare på ukrainska i projektteamet. Vi finns här för alla som vill veta mer, om så bara för en enkel kopp kaffe, säger projektledare Håkan Nilsson.

Kontakta Kronoberg Cares genom kronobergcares@vaxjo.se

Kronoberg Cares - Växjö kommun (vaxjo.se)


Uppdaterad: 12-april-2023