Kommunens webbplatser

Växjö behåller sin plats i företagsrankingen

Under onsdagen den 20 september presenterade Svenskt Näringsliv sin årliga näringslivsranking. Av Sveriges 290 kommuner hamnar Växjö på plats 92 och behåller därmed sin placering från föregående år.

Publiceringsdatum20-september-2023

- Vårt arbete att förenkla för företag att verka i Växjö fortsätter, det är ett arbete som vi måste göra tillsammans med näringslivet.Det är bra att vi bryter den negativa trenden men jag är övertygad om att Växjö kommun kan bättre, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande.

I den enkätundersökning som delvis ligger till grund för rankingen stiger Växjö med 0,1 i sammanfattande omdöme och landar på 3,6, vilket innebär förbättringar i sju av totalt 15 parametrar. Störst förbättring finns inom företagens eget engagemang i företagsklimatsfrågorna.

Exempel på insatser som gjorts för att stärka företagsklimatet är upphandlingsskola, företagsbesök och näringslivskväll.

- Företagsklimatet är en ytterst prioriterad fråga inom Växjö kommun. Vårt fokus är att ha en ständig dialog med näringslivet både för att skapa bättre förståelse för företagens behov och för att skapa nya forum för att förenkla för företagen att växa och utvecklas, inte minst med fokus på kompetensförsörjning, säger Lotta Fonsell, näringslivschef.

Fakta om rankingen
Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 17 faktorer som viktas olika tungt. Rankingen bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under första kvartalet 2023 och en tredjedel bygger på statistik från SCB och UC.

Uppdaterad: 21-september-2023