Kommunens webbplatser

Förstärk ditt företag med kompetens från ukrainare

Det finns många välutbildade, drivna och kompetenta personer bland de 400 ukrainare som kommit till Kronoberg. Om ditt företag söker allt från svetsare och elektriker till ingenjörer och ekonomer kan du få hjälp att hitta kompetensen genom projektet Fast Care – Kom In.


Bild på Liselott Karlsson

Liselott Karlsson, samordnare arbetsmarknaden i Fast Care – Kom In.

Publiceringsdatum22-november-2023

Fast Care – Kom In, ett ESF-finansierat projekt som ägs av Växjö kommun, kan underlätta för företag i Kronobergs län att anställa ukrainare. Projektet har ett stort fokus på att få kontakt med företag för att hjälpa dem i deras rekryteringsprocess.

-Vi vet att företagen söker kompetens men har ont om tid att vända sig till arbetsförmedlingen om hjälp. Här kommer vi in med hjälp att guida genom processen att till exempel söka anställningsstöd som introduktionsjobb där 80 procent av lönen är betald. Vi hjälper också till att hitta rätt blanketter och rätt information. Kontakta mig gärna för ett förutsättningslöst samtal kring att matcha era rekryteringsbehov med rätt kompetens, säger Liselott Karlsson, samordnare arbetsmarknaden i Fast Care – Kom In.

Kompetensbristen bland företag i Kronobergs län är stor inom olika yrken. Att hitta utbildad och dessutom erfaren personal är svårt. Där kan ukrainarna vara en oväntat god resurs. Vid det här laget kan de flesta tala och förstå en del svenska och de har på olika sätt rustats för anställning genom olika projekt. Många har också fått sina utbildningar validerade via Universitets- och högskolerådet (UHR).

- Detta är en fantastisk möjlighet. Samtidigt som företaget får ett bra kompetenstillskott får individen en inkomst och en tillhörighet i samhället. Med andra ord win-win för både företag och integration, säger Liselott Karlsson.

Om en person behöver kompetensförstärkning inför en anställning kan i vissa fall projektet erbjuda en kort kurs inom kommunens breda utbud. Det kan till exempel handla om en VVS-montör som behöver komplettera sin kunskap med en specifik kurs för att kunna arbeta på ett företag.

I projektet, som finansieras av Europeiska socialfonden, ingår alla kommuner i Kronobergs län samt Emmaboda och Nybro.

Erbjudande till företagare från Fast Care – Kom In, Pdf, 188.8 kB.

Uppdaterad: 24-november-2023